BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu – IV, 16-24 Temmuz 2018

BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu için başvuru süresi dolmuştur. Göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz.

İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi bu yıl dördüncüsünü düzenleyeceği “BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu” için başvuruları kabul etmeye başladı. 16-24 Temmuz 2018 tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsünde gerçekleştirilecek İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu Türkiye’deki üniversitelerin 2018-2019 güz döneminde 3. veya 4. sınıfta okuyacak olan ve 2017-2018 bahar döneminde 4. sınıfta okumakta olan hukuk fakültesi öğrencilerine yönelik olacak.

Yaz Okulu geçen senelerde olduğu gibi, gerek dünya gerek Türkiye için önem arz eden insan hakları meseleleri ile ilgili olarak katılımcıların bilgi düzeylerini artırmayı amaçlıyor. Yaz Okulu, insan hakları üzerine çalışan veya çalışmak isteyen, dünyadaki ve Türkiye’deki sorun ve konuları insan hakları perspektifinden değerlendiren, insan hakları ile ilgili konulardan biri veya birkaçı ile ilgili kendini geliştirmeye ve araştırmaya istekli hukuk fakültesi öğrencilerini hedef alıyor.

İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulunda ele alınacak konular

• Anayasada temel hak ve özgürlükler
  • Avrupa Konseyi'nde insan haklarının korunması
  • Barışçı toplanma, gösteri ve örgütlenme özgürlüğü
  • Birleşmiş Milletler’de insan haklarının korunması
  • Çevre hakkı
  • Çocuk hakları
  • Engelli hakları
  • Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı
  • İfade özgürlüğü
  • İnsan hakkı olarak çalışma hakları
  • İnsan hakları hukuku ve hak koruma mekanizmaları
  • İnternet özgürlükleri
  • İş dünyası ve insan hakları
  • İşkence ve kötü muamele yasağı
  • Kadının insan hakları ve kadına karşı şiddet
  • Kent hakkı
  • LGBTİ+ hakları
  • Mülteci hakları
  • Onarıcı adalet
  • Yaşam hakkı
  • Yerel yönetimler ve insan hakları

Öğretim kadrosu

Yaz Okulunun öğretim kadrosu İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri ve insan hakları alanında çalışan akademisyenler ve uygulayıcılardan oluşuyor.

Yöntem

Yaz Okulu programı kapsamında öğretim kadrosu tarafından yapılacak sunumlarda mevcut insan hakları sorunlarının tartışmaya açılması sağlanacak ve katılımcılara, edindikleri bilginin nasıl hayata geçirileceğine dair ipuçları verilecek. Programda ayrıca sivil toplum kuruluşları temsilcileri insan hakları savunuculuğu deneyimlerini paylaşacaklar.

Kimler başvurabilir?

Yaz Okuluna 2018-2019 güz döneminde 3. veya 4. sınıfta okuyacak olan ve 2017-2018 bahar döneminde 4. sınıfta okumakta olan Türkiye’deki hukuk fakültelerinin öğrencileri başvurabilir. Program yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin başvurularına açık değildir.

Başvuru nasıl yapılmalı?

İlgilenen adayların doldurulmuş başvuru formunu ve öğrenci transkriptini (resmi not dökümü) seda.peker@bilgi.edu.tr adresine en geç 18 Mayıs 2018, Cuma saat 18:00'e kadar göndermiş olmaları gerekmektedir. Bu tarihten sonraki başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Başvurunun nasıl gönderileceğine dair detayları başvuru formunun ilk sayfasında bulabilirsiniz. Başvuru formuna ulaşmak için lütfen tıklayın.

Başvuruların değerlendirilmesi

BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu kontenjanı 30 kişi ile sınırlıdır.  Yaz Okulu, sadece başvurusunu yapmış ve değerlendirmesi olumlu sonuçlanmış adayların katılımına açık olarak gerçekleştirilecek, dışarıdan katılımcı kabul edilmeyecektir.

Katılımcılardan beklentiler

Başvurusu kabul edilen adayların yedi gün sürecek Yaz Okulu programındaki tüm oturumlara katılması, oturumlara aktif katkıda bulunması, Yaz Okulu öncesinde ve devamında paylaşılacak olan gerekli okuma ve araştırmaları yapması beklenmektedir.

Katılım belgesi

Program sonunda Yaz Okulunun tüm oturumlarına katılmış olan öğrencilere katılım belgesi sunulacaktır.

Masraflar

Yaz Okuluna katılım ücretsizdir. Program kapsamındaki ikram ve yemekler İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından karşılanacaktır. Şehir dışından gelecek katılımcıların yol ve konaklama masrafları kendilerine aittir.

Tarih ve yer

Yaz Okulu, 16-24 Temmuz 2018 tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsünde gerçekleştirilecektir. 21 Temmuz, Cumartesi ve 22 Temmuz, Pazar günleri ders yapılmayacaktır.

Yaz Okulu afişi

Başvuru formu

7-11 Eylül 2015 tarihlerinde birincisi düzenlenen BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu

► 18-22 Temmuz 2016 tarihlerinde ikincisi düzenlenen BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu

► 17-25 Temmuz 2017 tarihlerinde üçüncüsü düzenlenen BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu

BİLGİ'de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu ile ilgili sorularınız için Seda Peker (e-posta: seda.peker@bilgi.edu.tr) ile iletişime geçebilirsiniz.

Göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz.

İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi

30.04.2018