Merkez tarafından “BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu”nun altıncısı düzenlendi, 13-22 Temmuz 2020

Merkez tarafından “BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu”nun altıncısı düzenlendi, 13-22 Temmuz 2020

İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi, 13-22 Temmuz 2020 tarihleri arasında BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu’nun altıncısını düzenledi. Online düzenlenen Yaz Okuluna bu yıl Ankara, Bahçeşehir, Beykent, Bilkent, Dokuz Eylül, İstanbul, İstanbul Bilgi, İstanbul Kültür, Kadir Has, Marmara, Sakarya, TOBB Ekonomi ve Teknoloji, Uludağ, Yeditepe üniversitelerinin hukuk fakültelerinden 29 öğrenci katıldı.

Yaz Okulunda eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı; yaşam hakkı ve kötü muamele yasağı; iş dünyası ve insan hakları; insan hakkı olarak çalışma hakları; yerel yönetimler ve insan hakları; ifade özgürlüğü ve internet; kadının insan hakları ve kadına karşı şiddet; Covid-19 salgını ve kadınlar; mülteci hakları; ekoloji, insan dışı canlılar ve haklar; çocuk hakları; Covid-19 salgını ve insan hakları konularına yer verildi.

13 Temmuz 2020 tarihinde başlayan Yaz Okulunun açılışı İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ile Merkez üyeleri Uzm. Arş. Gökçeçiçek Ayata, Pınar Çağlı (LL.M.) ve Öğr. Gör. Sevinç Eryılmaz tarafından yapıldı.

Yaz Okulunun akademik kadrosu ve oturum başlıkları şu şekilde idi:

  • “Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı”, Dr. Öğr. Üyesi İdil Işıl Gül, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • “Yaşam hakkı ve kötü muamele yasağı”, Pınar Çağlı (LL.M.), İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • “Mülteci hakları”, Dr. Öğr. Üyesi Lami Bertan Tokuzlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • “İş dünyası ve insan hakları”, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi 
  • “İnsan hakkı olarak çalışma hakları”, Doç. Dr. Aziz Çelik, Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  • “Yerel yönetimler ve insan hakları”, Dr. Öğr. Üyesi Zülfiye Yılmaz, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • “Ekoloji, insan dışı canlılar ve haklar”, Arş. Gör. Hilal Nur Şarbak, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi 
  • “İfade özgürlüğü ve internet”, Prof. Dr. Yaman Akdeniz, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi 
  • “Çocuk hakları”, Dr. Öğr. Üyesi Mualla Buket Soygüt Arslan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi 
  • “Kadının insan hakları ve kadına karşı şiddet”, Öğr. Gör. Sevinç Eryılmaz, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • “Covid-19 salgını ve kadınlar”
    • Moderatör: Uzm. Arş. Gökçeçiçek Ayata, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi
    • Konuşmacılar: Prof. Dr. Yakın Ertürk (Birleşmiş Milletler adına Yönelik Şiddet Eski Özel Raportörü) ve Prof. Dr. İpek İlkkaracan-Ajas (İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Bölümü)

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Turgut Tarhanlı’nın üstlendiği “Covid-19 Salgını ve İnsan Hakları” konulu Yaz Okulu kapanış panelinin konuşmacıları; İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Ulaş Karan, Dr. Öğr. Üyesi Galma Akdeniz, Dr. Öğr. Üyesi Seda Kalem Berk ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Ömer Turan oldu.

Gerek dünya gerek Türkiye için önem arz eden insan hakları meseleleri ile ilgili olarak katılımcıların bilgi düzeylerini artırmayı amaçlayan ve bu yıl altıncısı düzenlenen BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okuluna altı yıl içinde toplam 1.010 kişi başvurdu ve 174 öğrenci katılmaya hak kazandı. BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu insan hakları hukuku ile ilgilenen, dünyadaki ve Türkiye’deki sorun ve konuları insan hakları perspektifinden değerlendiren, insan hakları üzerine kendini geliştirmeye, bu alanda çalışmaya ve araştırma yapmaya istekli hukuk fakültesi öğrencilerini hedef alıyor.

► Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen yaz okulları:

7-11 Eylül 2015 tarihlerinde düzenlenen 1. Yaz Okulu

18-22 Temmuz 2016 tarihlerinde düzenlenen 2. Yaz Okulu

17-25 Temmuz 2017 tarihlerinde düzenlenen 3. Yaz Okulu

16-24 Temmuz 2018 tarihlerinde düzenlenen 4. Yaz Okulu

16-24 Temmuz 2019 tarihlerinde düzenlenen 5. Yaz Okulu